FASZEROWANE PAPRYCZKI Z INDYKIEM - FIT PRZEPIS

FASZEROWANE PAPRYCZKI Z INDYKIEM

14 sierpnia 2018by Judyta Misiak
Good-1-1.png

Nasze faszerowane papryczki  z mielonym indykiem to zdrowa alternatywa do papryczek z tradycyjnym farszem wieprzowym. Poznaj  przepis FitCurves  i ciesz się tym pysznym i sycącym posiłkiem w chłodniejsze dni.

Jest to przepis, który można wykorzystać na obiad lub kolację w pierwszej lub 2 fazie Programu Utraty Wagi.  Możesz też zrobić większą porcję, aby mieć na kilka dni.
Składniki:

  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 3/4 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 30 g kiełbasy,
  • 50 g pokrojonych w kostkę pomidorów w puszce,
  • 1 łyżka świeżej pietruszki,
  • 1 średnia papryka czerwona,
  • 85 g  mielonego mięsa z indyka,
  • 1/4 średniej cebuli,
  • 125 g sosu pomidorowego,
  • 1/2 kostki  bulionu wołowego
  • czerwona papryka, pokrojona w kostkę,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 15 g sera parmezan.

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 190 ° C.

2. Na dużej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na oliwie z oliwek na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Odłóż podsmażoną cebulę do dużej miski.

3. Wymieszaj sos pomidorowy, bulion wołowy, ocet balsamiczny i pokrojoną czerwoną paprykę na patelni. Gotuj około 1 minutę, aż się się wszystko podgrzeje. Wlej sos pomidorowy do dużego naczynia do pieczenia i odstaw na bok.

4. Połącz bułkę tartą, mielonego indyka, kiełbasę, pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną natki pietruszki, czosnek mielony i pieprz cayenne w dużej misce z podsmażoną cebulą i dobrzy wymieszaj. Dodaj połowę porcji parmezanu. Odstaw farsz na bok.

5. Pokrój papryki na pół i wyczyść z pestek. Nadziewaj każdą połówkę papryki farszem mięsnym i umieść w naczyniu do pieczenia z sosem pomidorowym. Posyp resztę parmezanu na nadziewane papryczki. Przykryj naczynie do pieczenia folią aluminiową i piecz przez 45 minut.

6. Wyjmij folię aluminiową i upiecz kolejne 20-25 minut, aż mięso się ugotuje, a ser będzie roztopiony.

SMACZNEGO !

_______________

Wartość odżywcza:

383 kalorii, 13 g całkowitej zawartości tłuszczu, 841 mg sodu, 31,6 g węglowodanów, 6,2 g błonnika, 36 g białka

_______________

Więcej zdrowych przepisów znajdziesz tutaj: ZDROWE PRZEPISY

Judyta Misiak