Owoce na odchudzanie - jakie i w jakiej ilości można jeść, aby schudnąć

OWOCE NA ODCHUDZANIE – JAKIE I W JAKIEJ ILOŚCI ?

12 czerwca 2018by Judyta Misiak
Good-1.png

OWOCE NA ODCHUDZANIE 

O warzywach na diecie słyszy się dużo, ale czy owoce to jest dobry pomysł ? Przeczytaj dzisiejszy artykuł, a dowiesz się jak to z tymi owocami jest naprawdę.

Nie od dziś wiadomo, że świeże i jak najmniej przetworzone produkty są bardzo zdrowe, i powinny one znaleźć swoje miejsce w codziennej diecie każdego człowieka. Niezależnie od wieku, płci, czy aktywności fizycznej, także u osób, które chcą schudnąć – owoce  są wskazane i potrzebne.

Na podstawie, przeprowadzonych przez zespół naukowców badań dotyczących nawyków żywieniowych i wagi ciała na ponad 133 tys. grupie osób, które trwały 4 lata, udowodniono, że w tym samym okresie czasu, jesteśmy w stanie schudnąć o ćwierć kilo więcej od osoby, która tego nie zrobiła. Wyniki badań opublikowano na portalu PLOS Medicine.

Badania wskazują na to, że owoce można, a nawet powinno się jeść, warto jednak odpowiedzieć sobie na dwa ważne pytania. W jakiej ilości oraz kiedy można je spożywać.

JAK I KIEDY JEŚĆ OWOCE ?

Dietetycy polecają jedzenie owoców przed południem. Najlepiej zaraz po przebudzeniu albo na pierwsze lub drugie śniadanie. W ten sposób pobudzimy organizm do działania, a podwyższony poziom glukozy odżywi mózg, dzięki czemu nasza praca będzie wydajniejsza.

A kiedy unikać owoców? Przede wszystkim między posiłkami ‒ po zjedzeniu owocu poziom glukozy gwałtownie wzrasta, ale zaraz potem spada. Po krótkim czasie znowu stajemy się głodni i sięgamy po kolejną przekąskę.

Powinniśmy również unikać ich w godzinach wieczornych. Podczas snu cukier metabolizowany jest od razu do tkanki tłuszczowej

ILE OWOCÓW MOŻNA SPOŻYWAĆ ?

Zalecana dzienna dawka owoców to 2-4 porcje (jedna porcja to średniej wielkości owoc lub szklanka mniejszych owoców ‒ borówek czy jagód). Natomiast w przypadku osób, które się odchudzają powinno to być tylko 1-2 porcje owoców.

Wiemy już jaka jest najlepsza pora na owoce, ale nie wiemy, które  z nich wybierać. Oto lista 6 produktów, które sprzyjają odchudzaniu.

1. JEŻYNY

Należałoby zacząć od tego, że jagody, jeżyny, maliny a także borówki zawierają niewielkie ilości cukru i są niskokaloryczne.  Co dalej ? Mają niski indeks glikemiczny, więc mogą występować w diecie cukrzyków, zawierają także mnóstwo witamin i są jednym z lepszych źródeł przeciwutleniaczy, które chronią organizm oraz skórę przed wpływem wolnych rodników i zapobiegają starzeniu się.

Owoce leśne są najlepszą opcją na przekąskę w sezonie, idealne jako dodatek do koktajli lub porannej owsianki czy deserów.

2. JABŁKA i GRUSZKI

Dobre, bo nasze polskie, jednak czy w pełni je wykorzystujemy?

Jabłka są niskokaloryczne, soczyste, i doskonale komponują się  w potrawach wytrawnych i słodkich, typu ciasta i desery.  Zawierają ogromną porcję witamin i antyoksydantów w jednym jabłku, i są źródłem dużej ilości błonnika, który jak wiadomo ma wpływ na poprawę przemianę materii. Obok jabłek, znajdują się też gruszki, które są równie cenne, jednak występują z większą zawartością cukru, na co trzeba uważać. Niedoceniane, a przecież są źródłem zdrowych minerałów, jak jod, bor, sód czy potas.

3. TRUSKAWKI

Słodziutkie, malutkie i czerwone owoce zawierają w sobie tajemniczy składnik polifenoli, który w dużym stopniu ma wpływ na utratę kilogramów. Mają mało kalorii, albowiem 100 gram truskawek zawiera tylko 34 kcal, oraz zapobiegają powstawaniu tkanki tłuszczowej. Jako źródło żelaza, chronią nasz organizm przed anemią. Dodatkowo, truskawki posiadają właściwości bakteriobójcze i antynowotworowe.

4. ARBUZ

Arbuzem możemy zajadać się niemal bez wyrzutów. Zawiera niewiele ponad 30 kcal w 100 gramach. Stanowi doskonałą kopalnię likopenu i beta karotenu, które chronią nasz organizm przed chorobami serca. Co więcej, ten niskokaloryczny owoc poprawia przemianę materii, przeciwdziałania rozwijaniu się nowotworów i zabezpiecza układ krążenia. Niestety arbuz nie posiada zbyt wielu wartości odżywczych, ale może być doskonały w upalne dni, ponieważ gasi pragnienie.

5. AWOKADO

O awokado słyszy się ostatnio dużo. Że jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy, że zawiera witaminę E, i że należy go włączyć do diety. Trudno się z tym nie zgodzić, ponieważ to właśnie awokado, obniżania stężenie złego cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu piersi i prostaty. Na świecie dostępnych jest wiele gatunków awokado, natomiast w Polsce znajdziemy głównie takie w zielonej skórce. Awokado spożywa się, gdy jest dojrzałe i miękkie, natomiast jeśli nie uda nam się takiego kupić, wystarczy położyć go na dwa dni obok jabłek lub owinąć cały owoc w gazetę, i będzie miękkie jak masło. Awokado najczęściej stanowi dodatek do sałatek, past (guacamole) czy kanapek

6. POMARAŃCZE

Tak, tak, zawierają fruktozę, która owszem może być szkodliwa, jeśli zjemy ich kilogram albo i więcej. Jedząc jedną sztukę, nie masz co się obawiać, że przekroczysz dawkę, która mogłaby podnieść glukozę we krwi. Uzupełnisz natomiast zapotrzebowanie na witaminę C, i możesz zaspokoić popołudniowy głód. Pomarańcze można spożywać na „surowo”, jako składnik soku, koktajli czy element dań wytrawnych.

Wiemy, już jakie owoce powinniśmy włączyć do swojej diety, warto teraz zastanowić się kiedy i w jakich ilościach możemy je spożywać.

Sezon na świeże owoce mamy w pełni. Warto korzystać z darów natury, tym bardziej, że owoce cechuje sezonowość. Nie bójmy się eksperymentować i włączać do diety owoce. Najważniejsze to zachować umiar.

Judyta Misiak