ŚWIEŻE WARZYWA - RECEPTA NA ODCHUDZANIE

ŚWIEŻE WARZYWA – RECEPTA NA ODCHUDZANIE

12 czerwca 2018by Judyta Misiak
Good-2.png

 ŚWIEŻE WARZYWA – RECEPTA NA ODCHUDZANIE

Naukowcy dowiedli, że najszybciej tracą na wadze osoby, które zwiększą liczbę warzyw i owoców w swojej diecie, ale powinny to być produkty, które charakteryzują się dwiema cechami:

  • duża zawartość błonnika,
  • i jednocześnie niski indeks glikemiczny.

Nasuwa się tu pytanie, jakie więc warzywa spożywać, aby schudnąć. Oto lista 7 produktów, które pomogą Ci stracić na wadze. Oczywiście samo jedzenie tych warzyw, i jednoczesny brak zmiany nawyków, nie odbierze Ci kilogramów, jedynie aktywność, oraz zdrowa i zbilansowana dieta, mogą pomóc Ci osiągnąć sukces.

1. SOJA

Doskonałe źródło białka roślinnego ? Soja, mimo, że dość popularna w Azji, w Polsce znana głównie jako składnik sosu sojowego, który znajdzie w wielu wietnamskich restauracjach czy na półkach sklepowych. Jest skarbnicą fitoestrogenów, tzw. hormonów roślinnych, i zalecana jest w szczególności kobietom przed okresem menopauzy, kiedy zawartość estrogenów w organizmie gwałtownie spada. Gdzie jeszcze znajdziemy soję? Mleko sojowe (tu należy zwracać uwagę na etykietę, niektórzy producenci dodają do niego cukier), pasta sojowa, mąka, kasza czy ser tofu.

2. KALAFIOR

Jedno jest pewne – kalafior jest kaloryczny i zawiera wiele cennych składników. To źródło potasu, magnezu, manganu, witamin z grupy B, witaminy C, K oraz kwasu foliowego. Zawiera również błonnik, dzięki czemu korzystnie wpływa na układ pokarmowy i wspomaga trawienie.

Wbrew pozorom, kalafior wcale nie tak łatwo go przyrządzić. Najlepiej smakuje ugotowany al dente ub upieczony w piekarniku w towarzystwie przypraw i innych warzyw. Stanowi dodatek do sałatek, do dań obiadowych, a nawet do lodów. Warto go spożywać w każdej postaci !

3. BRUKSELKA

Zmora wielu dzieci, w szkolnych stołówkach podawana rozgotowana i gorzka. Tymczasem, brukselka odpowiednio przyrządzona, jest nie tylko pyszna, ale stanowi witaminowy magazyn. Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, H oraz K. Dodatkowo, jest źródłem potasu, magnezu, wapnia, sodu, żelaza, karotenu, kwasu foliowego i….  jest niskokaloryczna, albowiem w 100 gramach kryje 42 kalorie.

4. BROKUŁY

O tym warzywie, również wiele można powiedzieć. W odpowiedni sposób przygotowane to bogactwo witaminy A, C, K oraz źródło takich  składników odżywczych jak wapń, sód i potas. Posiada również właściwości antynowotworowe, i jest polecane osobom z chorobami układu pokarmowego. Aby jednak brokuły nie straciły swoich wartości, musimy pilnować, aby ich nie rozgotować. Jeśli mają ciemny, burozielony kolor kwiatów i rozmiękłe łodyżki to oznacza, że nie przyłożyliśmy się do ich przygotowania. Spróbuj więc po prostu blanszować brokuły, poprzez wrzucenie do wody o temperaturze 80 st. C i chwilowe podgotowanie.

5. FASOLKA SZPARAGOWA

Do wyboru do koloru- zielona i żółta fasolka szparagowa, to kolejne polecane warzywo. Choć zielona ma więcej kwasu foliowego i witaminy A, to obie powinny być spożywane zamiennie, ze względu na obecność witaminy: A, C, E, K, oraz sodu, potasu, magnezu i żelaza.  Fasolka szparagowa to również cenne źródło białka, które daje uczucie sytości. Tu podobnie jak w przypadku brokułów, należy uważać, aby jej nie rozgotować.

6. MARCHEW

Jedną z ważniejszych cech marchewki jest to, że ma niski indeks glikemiczny, gdy spożywana jest na surowo, i wysoki, gdy ulega obróbce termicznej. Co więcej, marchewka  w pierwotnej swej postaci wspomaga metabolizm i zawiera beta-karoten, witaminy B, C, E, H, K, PP, oraz kwas foliowy.

7. PAPRYKA

Papryka mimo, że występuje w wielu kolorach i odmianach, najlepiej, gdy jest spożywana na surowo, gdyż zawiera jest źródłem witamin A, C, E, potasu oraz sodu. Jedzenie papryki wzmacnia odporność, a dodawanie ostrej do potraw wpływa na lepsze samopoczucie, dzięki zawartości kapsaicyny. Papryka stanowi naturalny i skuteczny antydepresant, i jest zalecana szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Nie da się ukryć, że świeże warzywa i owoce, to doskonały pokarm dla naszego ciała i duszy. Poprawiają nastrój, wygląd ciała i skóry oraz przyśpieszają metabolizm. Są łatwo dostępne, i proste do przyrządzenia. Można też je jeść na szybko na surowo, więc wystarczy tylko chcieć.

Tak więc od dziś do listy zakupów dołączamy zdrowe i sprzyjające odchudzaniu warzywa i owoce !

Judyta Misiak