TARTA GALETTE ZE ŚLIWKAMI | pyszne i zdrowe przepisy

TARTA GALETTE ZE ŚLIWKAMI

30 sierpnia 2018by Judyta Misiak
Good-2.png

Dziś serwujmy Wam przepis prosto z francuskiej kuchni: rustykalna tarta galette ze śliwkami o zawiniętych brzegach. Do jej wykonania najlepiej sprawdzą się polskie śliwki, na kórre mamy sezon, i które obecnie znajdziemy na każdym targu, czy w sklepie. Oczywiście zachęcamy do sięgania po śliwki z własnej hodowli. Przejdźmy jednak do rzeczy.

Składniki na ciasto:

  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 100 g masła,
  • l jogurt naturalny lub śmietana o niskiej zawartości tłuszczu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól.

Składniki na farsz:

  • 8-10 słodkich śliwek,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka skrobi.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój masło na małe kostki, dodaj mąkę.
  2. Użyj rąk do ugniatania ciasta. Dodaj jogurt, cukier, sól i uformuj ciasto.
  3. Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Śliwki pokrój na plasterki, i przełóż do miski. Jeśli śliwki są bardzo słodkie – nie dodawaj cukru, jeśli są bardzo soczyste – dodaj skrobię.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i połóż na blacie na dużym kawałku papieru do pieczenia. Rozwałkuj je na okrągły placek grubości ok. 5 mm., ewentualnie podsypując papier do pieczenia i wałek odrobiną mąki. Ciasto rozłóż na papierze do pieczenia.
  6. Umieść śliwki na środku.
  7. Wolne krawędzie ciasta nawiń nadzienie, pomagając sobie papierem do pieczenia, formując ozdobne falbanki.
  8. Piecz przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.
  9. Podawaj na gorąco lub na zimno!

SMACZNEGO !

_______

Więcej zdrowych przepisów znajdziesz tutaj: ZDROWE PRZEPISY

Judyta Misiak