TARTA GALETTE ZE ŚLIWKAMI
Dziś serwujmy Wam przepis prosto z francuskiej kuchni: rustykalna tarta galette ze śliwkami o zawiniętych brzegach. Do jej wykonania najlepiej sprawdzą się polskie śliwki, na kórre mamy sezon, i które obecnie znajdziemy na każdym targu, czy w sklepie. Oczywiście zachęcamy do sięgania po śliwki z własnej hodowli. Przejdźmy jednak do rzeczy.
Składniki na ciasto:
- 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 100 g masła,
- l jogurt naturalny lub śmietana o niskiej zawartości tłuszczu,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól.
Składniki na farsz:
- 8-10 słodkich śliwek,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka skrobi.
Sposób przygotowania:
- Pokrój masło na małe kostki, dodaj mąkę.
- Użyj rąk do ugniatania ciasta. Dodaj jogurt, cukier, sól i uformuj ciasto.
- Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Śliwki pokrój na plasterki, i przełóż do miski. Jeśli śliwki są bardzo słodkie – nie dodawaj cukru, jeśli są bardzo soczyste – dodaj skrobię.
- Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i połóż na blacie na dużym kawałku papieru do pieczenia. Rozwałkuj je na okrągły placek grubości ok. 5 mm., ewentualnie podsypując papier do pieczenia i wałek odrobiną mąki. Ciasto rozłóż na papierze do pieczenia.
- Umieść śliwki na środku.
- Wolne krawędzie ciasta nawiń nadzienie, pomagając sobie papierem do pieczenia, formując ozdobne falbanki.
- Piecz przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.
- Podawaj na gorąco lub na zimno!
SMACZNEGO !
_______
Więcej zdrowych przepisów znajdziesz tutaj: ZDROWE PRZEPISY