TORTILLA W WERSJI FIT | ZDROWE PRZEPISY

TORTILLA W WERSJI FIT

4 października 2018by Judyta Misiak
Good-5.png

Tortilla – specjał kuchni meksykańskiej. W Polsce wcześniej głównie spotykana jako podstawowy składnik kebabów i fast foodów, obecnie coraz częściej podawana jest w postaci zawiniętych ruloników nadzianych mięsem lub warzywami, czy w postaci meksykańskiej quesadillas. Doskonale sprawdza się jako szybka przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy i szkoły, a w wersji na ciepło, jako pożywny obiad.

Przyjrzyjmy się bliżej samej tortilli. Jest łatwo dostępna i można ją kupić wszędzie, jednak te sklepowe nafaszerowane są emulgatorami, konserwantami, spulchniaczami, warto więc stawiać na domową tortille, którą można łatwo i szybko przygotować.

Przejdźmy do rzeczy – oto Tortilla w wersji fit.

Składniki:

  • 85 g piersi z kurczaka,
  • przyprawa do kurczaka lub gyros,
  • sałata,
  • pomidor,
  • ogórek,
  • papryka,
  • łyżeczka kukurydzy.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 40 g mąki jaglanej,
  • woda gazowana,
  • przyprawy: sól himalajska, bazylia, papryka słodka mielona, czosnek granulowany.
  • olej kokosowy do smażenia.

Składniki na sos:

  • jogurt naturalny 50 g,
  • czosnek,
  • bazylia,
  • oregano,

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto razem wymieszać, tak, aby nie pozostawić grudek.
  2. Gotową masę smażyć na oleju kokosowym na małym ogniu z obu stron.
  3. Podawać z farszem: sałata, pomidor, ogórek, papryka, usmażony wcześniej indyk z przyprawą do kurczaka.
  4. Jogurt naturalny wymieszać z czosnkiem (ile kto lubi) przeciśniętym przez praskę, ziołami i pieprzem.

SMACZNEGO !

_______

Więcej zdrowych przepisów znajdziesz tutaj: ZDROWE PRZEPISY

Judyta Misiak