TORTILLA W WERSJI FIT
Tortilla – specjał kuchni meksykańskiej. W Polsce wcześniej głównie spotykana jako podstawowy składnik kebabów i fast foodów, obecnie coraz częściej podawana jest w postaci zawiniętych ruloników nadzianych mięsem lub warzywami, czy w postaci meksykańskiej quesadillas. Doskonale sprawdza się jako szybka przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy i szkoły, a w wersji na ciepło, jako pożywny obiad.
Przyjrzyjmy się bliżej samej tortilli. Jest łatwo dostępna i można ją kupić wszędzie, jednak te sklepowe nafaszerowane są emulgatorami, konserwantami, spulchniaczami, warto więc stawiać na domową tortille, którą można łatwo i szybko przygotować.
Przejdźmy do rzeczy – oto Tortilla w wersji fit.
Składniki:
- 85 g piersi z kurczaka,
- przyprawa do kurczaka lub gyros,
- sałata,
- pomidor,
- ogórek,
- papryka,
- łyżeczka kukurydzy.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka,
- 40 g mąki jaglanej,
- woda gazowana,
- przyprawy: sól himalajska, bazylia, papryka słodka mielona, czosnek granulowany.
- olej kokosowy do smażenia.
Składniki na sos:
- jogurt naturalny 50 g,
- czosnek,
- bazylia,
- oregano,
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto razem wymieszać, tak, aby nie pozostawić grudek.
- Gotową masę smażyć na oleju kokosowym na małym ogniu z obu stron.
- Podawać z farszem: sałata, pomidor, ogórek, papryka, usmażony wcześniej indyk z przyprawą do kurczaka.
- Jogurt naturalny wymieszać z czosnkiem (ile kto lubi) przeciśniętym przez praskę, ziołami i pieprzem.
SMACZNEGO !
_______
Więcej zdrowych przepisów znajdziesz tutaj: ZDROWE PRZEPISY