Co jeść, aby zredukować stres, czyli co zawiera dieta na stres

CO JEŚĆ, ABY ZREDUKOWAĆ STRES

21 lutego 2018by Judyta Misiak
Good-1.png

CO JEŚĆ, ABY ZREDUKOWAĆ STRES

Początek nowego roku minął w mgnieniu oka, a Ty zamiast wziąć się za realizację swoich postanowień wciąż odkładasz je na później? Spokojnie, ten problem dotyczy wielu z nas, ale też niestety wywołuje ogromny stres. A jak wiadomo, stres nie tylko powoduje pogorszenie samopoczucia, uczucie zniechęcenia, brak energii, ale niestety wpływa również bardzo negatywnie na sylwetkę. Jak więc sobie  z tym radzić, by zniwelować chroniczne napięcie psychiczne i odzyskać radość życia ?

Odpowiedź jest prosta – trzeba jeść. Jak wiadomo, to jak się odżywiamy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne, na to jak się czujemy, jak wygląda nasze ciało, i jak wykonujemy nasze codzienne obowiązki. Odpowiednio zbilansowana dieta jest w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych wartości odżywczych, jakich potrzebuje organizm, aby zdrowo funkcjonować. Zastanawiasz się więc, co jeść, aby zredukować stres ? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Skąd bierze się stres ?

Stres stanowi nieodłączną część życia. Nie jest on jednak wywołany bezpośrednio sytuacjami jakie nas spotykają, a raczej wynika z naszej interpretacji stanu rzeczy, z podejścia oraz reakcji. Znajdując się w negatywnych położeniu często przybieramy postawę zniechęcenia, sądząc, że radzenie sobie z zaistniałą sytuacją przekracza nasze siły. Pojawiają się negatywne emocje, dysfunkcja myślenia i zachowań oraz pracy organizmu, a to z kolei stanowi początek rozwoju wielu chorób. Niestety duże napięcie psychiczne, również definiuje nasze odżywianie,  a raczej złe wybory żywieniowe, nasilając tym samym stres. Dobra wiadomość jest taka, że jest to obustronny mechanizm, i to co jemy, może mieć również pozytywny wpływ na niwelowanie poziomu stresu.

Jaki wpływ na stres ma dieta?

Wszystko ma swój początek i koniec w mózgu. I jak się okazuje bardzo duży wpływ na psychikę ma właśnie jedzenie, które łatwo może zaburzyć równowagę chemiczną. Dzieje się tak za sprawą spożywania dużej ilości czerwonego mięsa, tłustych i przetworzonych produktów, oraz przede wszystkim takich o wysokim indeksie glikemicznym, do których można zaliczyć przede wszystkim cukry, syrop glukozowo-fruktozowy, a więc w dużej mierze słodycze, biała mąka, słone przekąski, wszelkiego rodzaju wypieki, pączki, białe pieczywo czy słodkie płatki.

Odchudzanie jako źródło stresu

Odchudzanie – nie mylić z pojęciem zdrowa dieta – jest jednym z głównych czynników nasilających stres. Wiąże się to z ogromnym pragnieniem zrzucenia na wadze, szybkim efektem, i ze zbyt wygórowanymi oczekiwaniami, które niestety często nie znajdują odzwierciedlenia w rzeczywistości. W efekcie czujemy się zniechęceni kolejna porażką, zdemotywowani,  i się poddajemy. Po tygodniach stosowania odchudzającej diety, obniżonej kaloryczności, nakładania ograniczeń, postanawiamy się nagrodzić i poprawić sobie nastrój. A jakie jest najlepsze lekarstwo na smutek?  Ciastka, batony i inne „przysmaki”. Niestety jest to chwilowa ulga, po której następuje jeszcze bardziej nasilony stres, i jeszcze większe uczucie przegranej.

Aby uniknąć takich sytuacji, warto postawić na racjonalną i zbilansowaną dietę, która, choć nie tak szybko, ale na pewno bardziej skutecznie, pomoże nam stracić na wadze. Zamiast więc stawiać sobie nieustannie wymagania oraz zakazy i mocno redukować kaloryczność, staraj się jeść zdrowo i smacznie, pozwalając sobie nawet od czasu do czasu na ulubione przekąski. Jedzenie to ma być przede wszystkim przyjemność, która pobudza wydzielanie endorfin, odpowiedzialnych za redukcję stresu wywołanego min. długotrwałym odmawianiu sobie pożądanych produktów.

Jak więc jeść, aby zredukować stres, czyli dieta na stres

Pod wpływem stresu rośnie zapotrzebowanie na składniki odżywcze takie jak m.in. witaminy z grupy B, wit. A, C, E i D, związki mineralne takie jak magnez, wapń, potas, cynk, żelazo, selen czy molibden, a także jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo, mocno zauważalny jest wzmożony apetyt, który można wykorzystać, aby zniwelować skutki napięcia psychicznego. Co więc jeść, aby zredukować stres ?

Węglowodany złożone – pełnoziarniste pieczywo, makarony, kasze.

Ciepła owsianka, która zwiększa się poziom hormonu szczęścia.

Warzywa– źródło złożonych węglowodanów i błonnika, co sprawia, że są trawione powoli i pomagają ograniczyć nadmierne wydzielanie insuliny.

Owoce, szczególnie cytrusowe – wysoki poziom witaminy C w organizmie może zmniejszyć poziom stresu.

Awokado –  zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą zmniejszyć stres oraz związany z tym niepokój

Orzechy – zawarte w nich witaminy z grupy B orazkwasy tłuszczowe omega-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia poziomu stresu.

Napar z ziół lawendy, melisy i rumianku – popijanie ciepłej herbaty może pomóc wyciszyć negatywne emocje

Tłuste ryby –  źródło kwasów omega-3

Gorzka czekolada – kostka gorzkiej czekolady podwyższa poziom hormonu szczęścia.

Ciepłe mleko – ma relaksujący wpływ na nasz organizm i może znacząco zredukować poziom stresu, szczególnie zbawienne przy zespole napięcia przedmiesiączkowego.

Dieta na stresOczywiście nie zapominajmy również o aktywności fizycznej, która jest wręcz koniecznością, w walce ze stresem. Ćwiczenia sprawiają, że czujemy się lepiej, nie tylko ze względu na wydzielanie endorfin – hormonów szczęścia, ale również dlatego, że zachowujemy zdrowie. A jak wiadomo, choroby nasilają poziom stresu, więc należy im zapobiegać.

 _______________

W FitCurves kompleksowo pomagamy walczyć z problemem nadwagi oferując :30 minutowy trening, indywidualne wsparcie trenerów oraz opracowany program odżywiania, który pomaga również niwelować skutki stresu i odpowiada na pytanie, co jeść, aby zredukować stres.

Dowiedz się więcej o zdrowej i zbilansowanej diecie FitCurves – Dieta na stres 

Judyta Misiak