Fit wypieki i ciasta wielkanocne - przepis na babkę, sernik, snikers i tartę

Fit wypieki i ciasta wielkanocne

27 marca 2018by Judyta Misiak
Good-2-1.png

Ostatnio pisaliśmy o tym, jak można nieco odchudzić potrawy na święta i wprowadzić ich zdrowsze zamienniki, a dziś mamy dla Was osobny artykuł o przepisach na fit wypieki i ciasta wielkanocne.

Wielkanoc, jak i święta Bożego Narodzenia dają nam społeczne przyzwolenie na to objadanie się do woli. My takiego przyzwolenia nie dajemy, ponieważ w tym wszystkim najważniejsze jest zdrowie i samopoczucie. Po pierwsze liczy się ilość spożytego jedzenia, oraz jego jakość. A jeśli o jakości mowa, zapraszamy Was do wypróbowania naszych pysznych fit wypieków.

Bezglutenowa babka cytrynowa z lukrem z cukru brzozowego

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej 130 g,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej 60 g,
  • 4 jajka,
  • 200 g oleju kokosowego lub rzepakowego,
  • 80 g cukru brzozowego ksylitolu,
  • skórka starta z 1 dużej cytryny,
  • sok z 1 dużej cytryny,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 g,
  • kilka kropel aromatu śmietankowego.

Lukier:

  • 4 łyżki cukru pudru ksylitolu 40 g,
  • 1,5 łyżki wody.
Przygotowanie:
  1. Jajka zmiksuj z ksylitolem na puszystą masę. Powoli dodawaj olej, ciągle miksując.
  2. Dodaj obie mąki i proszek do pieczenia.
  3. Zmiksuj a następnie dodaj skórkę z cytryny, sok z cytryny i aromat śmietankowy – zmiksuj na małych obrotach.
  4. Przełóż masę do foremki – najlepiej użyć silikonowej, ponieważ ciasto nie przywiera i nie trzeba smarować jej dodatkowym tłuszczem.
  5. Piecz babkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
  6. Przygotuj lukier – w miseczce dodaj do cukru pudru brzozowego łyżeczkę wody i wymieszaj.
  7. Dodawaj po małej ilości wody, aż otrzymasz gęstą kremową konsystencję lukru. Lepiej jest dodać za mało wody i stopniowo ją uzupełnić, niż dodać jej za dużo – wtedy lukier będzie zbyt płynny.
  8. Polej babkę zdrowym lukrem. Babka jest gotowa! Mniam!

Dietetyczny sernik z brzoskwiniami okryty kremem twarogowym i borówkami

Sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego (bez cukru, w wiaderku)
  • 5 jajek,
  • budyń waniliowy bez cukru,
  • 300 g brzoskwiń z puszki (połowa dużej puszki),
  • 10 łyżeczek słodzika w proszku,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem twarogowy:

  • 1 opakowanie chudego twarogu
  • 1 dojrzały duży banan
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • słodzik w proszku do smaku, około 4 łyżeczek

Do dekoracji:

  • 2 opakowania borówek

Przygotowanie

  1. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
  2. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Oddzielamy białko od żółtka.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  6. Do żółtek dodajemy twaróg, budyń, łyżeczkę proszku do pieczenia i słodzik. Wszystko miksujemy na gładką masę.
  7. Do masy dodajemy brzoskwinie, białka i delikatnie mieszamy łyżką.
  8. Gotową masę wlewamy do okrągłej blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni (funkcja góra i dół) przez 55 minut.
  9. Doglądamy masę, kiedy z góry zrobi się ciemniejsza, można nałożyć folię aluminiową i piec dalej pod folią.
  10. Odstawiamy do wystygnięcia.
  11. Wszystkie składniki kremu twarogowego blendujemy do gładkości.
  12. Wykładamy na wystudzony sernik, posypujemy umytymi i osuszonymi borówkami.
  13. Wstawiamy do lodówki i po kilku godzinach można już zajadać 🙂

Jagielnik Snikers

Lista składników na formę o średnicy 21 cm

Spód

  • migdały w płatkach 75 g,
  • 8 daktyli,
  • 4 łyżki masła orzechowego 100% .

 Masa jaglana

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • 3 szklanki mleka,
  • kilka kropli soku z wyciśniętej cytryny,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (można zamienić na dowolne słodzidło).

Krem daktylowo-orzechowy

  • 3/4 szklanki daktyli,
  • 3 łyżki masła orzechowego.

Do posypania – orzeszki, dobrze komponują się słone z racji słodkiego kremu

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy co najmniej 20 minut (ja zostawiłam swoje na ok. godzinę).
  2. Migdały kruszymy, dodajemy masło orzechowe i zblendowane daktyle (8). Otrzymaną masą wylepiamy spód tortownicy i odkładamy do lodówki.
  3. Kaszę jaglaną gotujemy (ok. 20 min, aż kasza wsiąknie mleko i będzie miała konsystencję gęstego budyniu) w mleku posłodzonym dwiema łyżkami cukru trzcinowego, często mieszamy, na koniec dodajemy cytrynę. Dokładnie blendujemy i wylewamy kaszę na spód.
  4. Pozostałe daktyle wyciągamy z wody, blendujemy i dodajemy masło. Następnie po troszkę dodajemy wody z daktyli aż osiągniemy konsystencję kremu, którym smarujemy wierzch ciasta.
  5. Całość posypujemy orzeszkami i odstawiamy na 2 godzinki do lodówki.

Tarta z jaglanym budyniem na daktylowym spodzie

Lista składników (na blaszkę o śr. 27 cm):
Spód:

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 2,5 szklanki płatków migdałów.

Budyń:

  • saszetka kaszy jaglanej/0,5 szklanki,
  • 3 szklanki mleka,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 krople aromatu waniliowego do wypieków.

Krok po kroku:

  1. Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez 20 minut.
  2. Płatki migdałów rozdrabiamy na mniejsze kawałki, dodajemy odsączone z wody daktyle i blendujemy aż masa zrobi się plastyczna.
  3. Wykładamy blaszkę daktylowo-migdałowym spodem i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut (aż zrobi się zwarta).
  4. Do rondelka wsypujemy kaszę, cukier, olej i zalewamy mlekiem. Dodajemy 2 krople aromatu.
  5. Gotujemy aż kasza wchłonie prawie całe mleko (ok. 15-20 minut), ciągle mieszając. Ściągamy z ognia i blendujemy na budyń.
  6. Masę wykładamy na spód i dekorujemy sezonowymi owocami. Wstawiamy na noc do lodówki (no dobra, chociaż na godzinę).

Judyta Misiak