BURGER Z INDYKA: DOMOWY FAST FOOD

9 listopada 2017by Judyta Misiak
Good-1-1.png

Burger w diecie ? To możliwe! W FitCurves propagujemy zdrowy styl życia, i przekonujemy, że w osiąganiu celów bardzo ważna jest równowaga oraz zdrowie, nie tylko fizyczne ale i psychiczne.

Burger – danie pochodzące ze  Stanów Zjednoczonych, które jest obecne w menu niemal  każdej amerykańskiej restauracji. Szybko znalazł swoich zwolenników, zarówno w kraju swojego pochodzenia, jak i poza jego granicami. Obecnie ludzie z całego świata zachwycają się jego smakiem. Nic więc dziwnego, że coraz częściej gościmy go także w polskiej kuchni.

Klasyczny amerykański burger to oczywiście typowy fast food, który do najzdrowszych nie należy. Jednak my znaleźliśmy na to odpowiedź. Aby przygotować zdrowy burger wystarczy tylko zamienić składniki na te zdrowsze.

MIĘSO: Zamiast mięsa wołowego, zrób kotleta z indyka, który zawiera małą ilość tłuszczu oraz dużą ilość białka ( bo aż 24%). Co więcej, wartość odżywcza drobiu jest wyższa niż w przypadku wołowiny ze względu na mniejszą zawartość niepełnowartościowego kolagenu (indyk ma go od 2% do 6%, a wołowina do 25%).

BUŁKA: W klasycznym burgerze mamy do czynienia z pszenną bułką, z dużą ilością węglowodanów. Wybierając pełnoziarnistą bułkę, dostarczymy organizmowi dużą ilość błonnika, który pomaga utrzymać stały poziom cukru i insuliny we krwi, dzięki czemu organizm zużywa węglowodany do produkcji energii, zamiast odkładać je w postaci tłuszczu.

Poznajcie nasz przepis na DOMOWY BURGER Z INDYKA, który można zrobić sobie szybko w domu i zajadać się nim bez wyrzutów.

Składniki (na jedną porcję):

  • liście sałaty,
  • ¼ czerwonej papryki,
  • 1 kawałek sera cheddar o niskiej zawartości tłuszczu,
  • 1 pełnoziarnista bułka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  •  ½ ząbku czosnku, 
  • cebula,
  • 100 g mielonego indyka,
  • ½ łyżki kminku,
  • ½ łyżki zmielonych nasion kolendry,
  • wędzona papryka,
  • 1 łyżka majonezu light.

Przygotowanie:

  1. Posiekaj czosnek i wymieszaj w małej miseczce z majonezem, kminkiem, kolendrą, papryką, oliwą z oliwek oraz z sokiem z cytryny.
  2. Umieść indyka w średniej misce i połącz z niewielką ilością majonezu. Dodaj sól i pieprz. Nawilż ręce i uformuj kotlety.
  3. Rozgrzej grilla lub patelnię grillową (ew. upiecz w piekarniku w 180 stopniach) i grilluj mięso wraz z pokrojona cebulą i papryką, przewracając, aż zmiękną.
  4. Dodaj ser i poczekaj aż się rozpuści.
  5. Na posmarowaną bułkę sosem majonezowym, wyłóż sałatę, mięso z serem, grillowaną paprykę oraz cebulę.

SMACZNEGO !

 

Judyta Misiak