CIASTO DYNIOWE ZE ŚLIWKAMI
Dynia to samo zdrowie! Jest źródłem wielu cennych witamin, takich jak: witamina A, B1, B2, B3, C beta-karoten oraz minerałów: wapń, magnez, potas, fosfor i żelazo, mangan, selen i cynk. To jednak nie wszystko. Zawarty w miąższu dyni beta karoten jest doskonałym przeciwutleniaczem, powstrzymuje groźne procesy oksydacyjne, i jednocześnie, zapobiega powstawaniu nowotworów. Jeśli chodzi o same pestki dyni, to zawierają pełnowartościowe tłuszcze roślinne, które w około 80% to kwasy tłuszczowe nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone.
Dynia to hit sezonu jesiennego, i co ciekawe nie jest warzywem, a… owocem i dodatkowo jagodowym. Warto wprowadzać ją do swojej kuchni, tym bardziej, że reguluje pracę jelit, pobudza procesy trawienne i oczyszcza organizm!
Dziś przedstawiamy Wam przepis na pyszne, zdrowe i fit ciasto dyniowe ze śliwkami !
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki jaglanej,
- 2/3 szklanki puree z dyni (200 g),
- 2/3 szklanki ksylitolu,
- 1/4 szklanki oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- kilka świeżych śliwek.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia, lub użyj silikonowej.
- Wylej masę do formy.
- Ułóż na wierch pokrojone na pół śliwki.
- Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 °C.
SMACZNEGO !