CIASTO DYNIOWE ZE ŚLIWKAMI

21 października 2017by Judyta Misiak
Good-17.png

Dynia to samo zdrowie! Jest źródłem wielu cennych witamin, takich jak: witamina A, B1, B2, B3, C beta-karoten oraz minerałów: wapń, magnez, potas, fosfor i żelazo, mangan, selen i cynk. To jednak nie wszystko. Zawarty w miąższu dyni beta karoten jest doskonałym przeciwutleniaczem, powstrzymuje groźne procesy oksydacyjne, i jednocześnie, zapobiega powstawaniu nowotworów. Jeśli chodzi o same pestki dyni, to  zawierają pełnowartościowe tłuszcze roślinne, które w około 80% to kwasy tłuszczowe nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone.

Dynia to hit sezonu jesiennego, i co ciekawe nie jest warzywem, a… owocem i dodatkowo jagodowym. Warto wprowadzać ją do swojej kuchni, tym bardziej, że reguluje pracę jelit, pobudza procesy trawienne i oczyszcza organizm!

Dziś przedstawiamy Wam przepis na pyszne, zdrowe i fit ciasto dyniowe ze śliwkami !

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki jaglanej,
  • 2/3 szklanki puree z dyni (200 g),
  • 2/3 szklanki ksylitolu,
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kilka świeżych śliwek.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj.
  2. Wyłóż formę papierem do pieczenia, lub użyj silikonowej.
  3. Wylej masę do formy.
  4. Ułóż na wierch pokrojone na pół śliwki.
  5. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 °C.

SMACZNEGO !

 

Judyta Misiak