LEKKIE SAŁATKI NA GRILLA - ZDROWY PRZEPIS

LEKKIE SAŁATKI NA GRILLA

14 sierpnia 2018by Judyta Misiak
Good-1.png

Lato a wraz z nim sezon na grilla. Pod altaną, na ogródkach, w parku, na wsi czy na balkonie – niezależnie od miejsca, grill kojarzy się z jedzeniem. Lekka i prosta w przygotowaniu sałatka grillowa może stanowić doskonały dodatek dla ciężkostrawnych potraw. Poznaj proste przepisy na sałatki idealne na grilla, które dostarczą Ci dużo witamin !

Składniki

  • mix sałat (np. z czerwoną sałatą radicchio)
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 100 g sera feta
  • ok. 250 g truskawek
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie

  1. Sałatę rozłożyć na półmiski. Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, doprawić solą, pieprzem, polać 2 łyżkami oliwy i 4 łyżkami octu balsamicznego, wymieszać i odłożyć na ok. 15 minut.
  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Rozgrzać patelnię (grillową lub zwykłą). Wyjąć filety z marynaty (marynatę zachować) i położyć na patelni, smażyć przez 2,5 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez kolejne 2,5 minuty. Przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, polać pozostałą marynatą i wstawić do piekarnika na 10 minut.
  3. Na patelnię po kurczaku wlać sok z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego oraz miód. Wymieszać, podgrzać do uzyskania jednolitej konsystencji i zlać do sosjerki. Wykorzystać jako sos balsamiczny do sałatki.
  4. Filety kurczaka wyjąć z piekarnika i odczekać ok. 1 – 2 minuty przed pokrojeniem. Na sałacie ułożyć połówki truskawek, fetę pokrojoną w kosteczkę oraz pokrojonego na kawałki kurczaka. Podawać z sosem balsamicznym.

2. Włoska sałatka ze świeżych pomidorów do grilla

Składniki:

  • Pomidory – 500 g
  • Mozzarella -300 g
  • Zielone sałata – liście 4 szt
  • Świeża bazylia
  • Oliwa z Oliwek
  • Ocet balsamiczny
  • Pieprz świeżo mielony

Przygotowanie

  1. Z pomidorów usuń okolice szypułek (twarde jasne miejsca). Pokrój w cienkie plastry, lub wykorzystaj pomidorki koktajlowe i przekrój na pół.
  2. Ser pokrój w cienkie plasterki, następnie ułóż na przemian z pomidorami na 4 talerzach wyłożonych liśćmi zielonej sałaty.
  3. Sałatkę posyp listkami świeżej bazylii i skrop wszystko oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Oprósz sałatkę świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli. Podawaj od razu po przygotowaniu.

3. Grecka sałatka do grilla z fetą

Składniki:

  • Ser feta
  • Sałata lodowa
  • Pomidorki koktajlowe
  • Czarne oliwki
  • Świeża natka pietruszki
  • Sól i pieprz

Sos winegret:

  • Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Umyj wszystkie składniki. Po osuszeniu sałaty w wirówce porwij ją na mniejsze kawałki.
  2. Pomidorki przekrój na pół, a ser feta pokrój w kostkę.
  3. Przełóż składniki do większej miski i dorzuć do nich czarne oliwki. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do sałatki.
  4. Przygotuj lekki sos na bazie oliwy z oliwek, łyżki soku z cytryny (lub octu winnego) oraz sprasowanego ząbka czosnku. Polej nim składniki i dopraw sałatkę solą i pieprzem wedle uznania.

4.Sałatka ogórkowa a’la tzatziki

Składniki:

  • 2 świeże ogórki
  • 1 opakowanie sera feta
  • Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr – 1 opak.
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • koperek 0,5 pęczków
  • pół ząbka czosnku
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Obierz ogórki i pokrój w cienkie plasterki. Połóż na sitku, posyp szczyptą soli i odstaw na kilka minut, aby puściły sok.
  2. Ser pokrój w kostkę, a koperek posiekaj.
  3. Rozgnieć czosnek i wymieszaj z jogurtem, koperkiem, solą i pieprzem.
  4. Połącz ogórki z sosem i podawaj z kawałkami sera feta.

Więcej zdrowych przepisów znajdziesz tutaj: ZDROWE PRZEPISY

Judyta Misiak