JAJKO ZAPIEKANE W AWOKADO
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być pożywne, sycące i pyszne – i to nie tylko w weekend. Powinno Ci smakować, bo dopiero w ten sposób da Ci gwarancję dobrego samopoczucia i pozytywnie rozpoczętego dnia. A nie od dziś wiadomo, że od śniadania często zależy efektywność, solidne wypełnienie obowiązków, i większa odporność na stres oraz mniejsza ochota na przekąski w ciągu dnia.
Jeśli znudziły Ci się kanapki, omlety, jajecznice i owsianki, mamy dla Was przepis na jajko zapiekane w awokado. To połączenie jest doskonałym sposobem na smaczne, pożywne i zdrowe śniadanie białkowo – tłuszczowe. Jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem, rozpływa się w ustach. Poznaj przepis i wypróbuj sama jajko zapiekane w awokado.
Składniki:
porcja dla dwóch osób
- 1 awokado,
- 2 jajka,
- sól i pieprz,
- ulubiony składnik do posypania po wierzchu np. parmezan, oregano, koperek, rukola, płatki chilli itp.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, i za pomocą łyżki powiększ nieco wgłębienie po pestce, aby się zmieściło do środka jajko.
- Do każdej połówki wbij jajka.
- Dopraw solą, pieprzem i posyp przyprawami i ulubionymi dodatkami.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 min (białko powinno być już po tym czasie ścięte). Zaglądaj jednak co jakiś czas przez szybkę piekarnika, aby nie dopuścić do ścięcia się żółtka.
- Wyłóż z piekarnika i podawaj z tostami z chleba żytniego.
SMACZNEGO !
_______
Więcej zdrowych przepisów znajdziesz tutaj: ZDROWE PRZEPISY