Fit wypieki i ciasta wielkanocne
Ostatnio pisaliśmy o tym, jak można nieco odchudzić potrawy na święta i wprowadzić ich zdrowsze zamienniki, a dziś mamy dla Was osobny artykuł o przepisach na fit wypieki i ciasta wielkanocne.
Wielkanoc, jak i święta Bożego Narodzenia dają nam społeczne przyzwolenie na to objadanie się do woli. My takiego przyzwolenia nie dajemy, ponieważ w tym wszystkim najważniejsze jest zdrowie i samopoczucie. Po pierwsze liczy się ilość spożytego jedzenia, oraz jego jakość. A jeśli o jakości mowa, zapraszamy Was do wypróbowania naszych pysznych fit wypieków.
Bezglutenowa babka cytrynowa z lukrem z cukru brzozowego
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej 130 g,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej 60 g,
- 4 jajka,
- 200 g oleju kokosowego lub rzepakowego,
- 80 g cukru brzozowego ksylitolu,
- skórka starta z 1 dużej cytryny,
- sok z 1 dużej cytryny,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 g,
- kilka kropel aromatu śmietankowego.
Lukier:
- 4 łyżki cukru pudru ksylitolu 40 g,
- 1,5 łyżki wody.
Przygotowanie:
- Jajka zmiksuj z ksylitolem na puszystą masę. Powoli dodawaj olej, ciągle miksując.
- Dodaj obie mąki i proszek do pieczenia.
- Zmiksuj a następnie dodaj skórkę z cytryny, sok z cytryny i aromat śmietankowy – zmiksuj na małych obrotach.
- Przełóż masę do foremki – najlepiej użyć silikonowej, ponieważ ciasto nie przywiera i nie trzeba smarować jej dodatkowym tłuszczem.
- Piecz babkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
- Przygotuj lukier – w miseczce dodaj do cukru pudru brzozowego łyżeczkę wody i wymieszaj.
- Dodawaj po małej ilości wody, aż otrzymasz gęstą kremową konsystencję lukru. Lepiej jest dodać za mało wody i stopniowo ją uzupełnić, niż dodać jej za dużo – wtedy lukier będzie zbyt płynny.
- Polej babkę zdrowym lukrem. Babka jest gotowa! Mniam!
Dietetyczny sernik z brzoskwiniami okryty kremem twarogowym i borówkami
Sernik:
- 1 kg twarogu sernikowego (bez cukru, w wiaderku)
- 5 jajek,
- budyń waniliowy bez cukru,
- 300 g brzoskwiń z puszki (połowa dużej puszki),
- 10 łyżeczek słodzika w proszku,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem twarogowy:
- 1 opakowanie chudego twarogu
- 1 dojrzały duży banan
- łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- słodzik w proszku do smaku, około 4 łyżeczek
Do dekoracji:
- 2 opakowania borówek
Przygotowanie
- Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
- Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Oddzielamy białko od żółtka.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do żółtek dodajemy twaróg, budyń, łyżeczkę proszku do pieczenia i słodzik. Wszystko miksujemy na gładką masę.
- Do masy dodajemy brzoskwinie, białka i delikatnie mieszamy łyżką.
- Gotową masę wlewamy do okrągłej blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni (funkcja góra i dół) przez 55 minut.
- Doglądamy masę, kiedy z góry zrobi się ciemniejsza, można nałożyć folię aluminiową i piec dalej pod folią.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Wszystkie składniki kremu twarogowego blendujemy do gładkości.
- Wykładamy na wystudzony sernik, posypujemy umytymi i osuszonymi borówkami.
- Wstawiamy do lodówki i po kilku godzinach można już zajadać 🙂
Jagielnik Snikers
Lista składników na formę o średnicy 21 cm
Spód
- migdały w płatkach 75 g,
- 8 daktyli,
- 4 łyżki masła orzechowego 100% .
Masa jaglana
- szklanka kaszy jaglanej,
- 3 szklanki mleka,
- kilka kropli soku z wyciśniętej cytryny,
- 2 łyżki cukru trzcinowego (można zamienić na dowolne słodzidło).
Krem daktylowo-orzechowy
- 3/4 szklanki daktyli,
- 3 łyżki masła orzechowego.
Do posypania – orzeszki, dobrze komponują się słone z racji słodkiego kremu
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy co najmniej 20 minut (ja zostawiłam swoje na ok. godzinę).
- Migdały kruszymy, dodajemy masło orzechowe i zblendowane daktyle (8). Otrzymaną masą wylepiamy spód tortownicy i odkładamy do lodówki.
- Kaszę jaglaną gotujemy (ok. 20 min, aż kasza wsiąknie mleko i będzie miała konsystencję gęstego budyniu) w mleku posłodzonym dwiema łyżkami cukru trzcinowego, często mieszamy, na koniec dodajemy cytrynę. Dokładnie blendujemy i wylewamy kaszę na spód.
- Pozostałe daktyle wyciągamy z wody, blendujemy i dodajemy masło. Następnie po troszkę dodajemy wody z daktyli aż osiągniemy konsystencję kremu, którym smarujemy wierzch ciasta.
- Całość posypujemy orzeszkami i odstawiamy na 2 godzinki do lodówki.
Tarta z jaglanym budyniem na daktylowym spodzie
Lista składników (na blaszkę o śr. 27 cm):
Spód:
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 2,5 szklanki płatków migdałów.
Budyń:
- saszetka kaszy jaglanej/0,5 szklanki,
- 3 szklanki mleka,
- łyżka oleju kokosowego,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 2 krople aromatu waniliowego do wypieków.
Krok po kroku:
- Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez 20 minut.
- Płatki migdałów rozdrabiamy na mniejsze kawałki, dodajemy odsączone z wody daktyle i blendujemy aż masa zrobi się plastyczna.
- Wykładamy blaszkę daktylowo-migdałowym spodem i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut (aż zrobi się zwarta).
- Do rondelka wsypujemy kaszę, cukier, olej i zalewamy mlekiem. Dodajemy 2 krople aromatu.
- Gotujemy aż kasza wchłonie prawie całe mleko (ok. 15-20 minut), ciągle mieszając. Ściągamy z ognia i blendujemy na budyń.
- Masę wykładamy na spód i dekorujemy sezonowymi owocami. Wstawiamy na noc do lodówki (no dobra, chociaż na godzinę).