ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI W WERSJI FIT - FitCurves - 30 min trening | Program dietetyczny

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI W WERSJI FIT

18 grudnia 2017by Judyta Misiak
Good-6.png

Świątecznie pierniczki to nie tylko kolejne ciastka na bożonarodzeniowym stole. Wiąże się z  nimi długoletnia tradycja. Piernik w swej istocie jest jednym z najstarszych polskich ciast, który od wieków był pieczony właśnie na Święta Bożego Narodzenia.

Pierniki to istne niebo w gębie. Z ogromną ilością cukru i polewy bywają niekiedy bardzo kaloryczne, i często zdarza się tak, że ze względu na niewielki rozmiar, zjadamy ich sporą ilość. Aby tego uniknąć, warto pomyśleć o ich zdrowszym zamienniku.

Podstawą pierniczków są trzy główne składniki: mąka (żytnia, pszenna), miód i przyprawy korzenne. Wystarczy mała modyfikacja, i można stworzyć ich fit wersję. Zatem jeśli kochacie pierniczki, a jednocześnie chcielibyście przeżyć święta trochę bardziej zdrowo, to mamy coś dla Was – przepis na zdrowszą wersję świątecznych pierniczków! Można je spokojnie wykonać na kilka dni przed świętami, wprowadzając do swojego domu atmosferę oraz „zapach” świąt. Tak więc do dzieła !

Składniki:

  • 2250 g mąki pełnoziarnistej pszennej,
  • 20 g otrębów owsianych,
  • 15 g kakao,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 1 dojrzały banan,
  • 10 g brązowego cukru,
  • 20 g masła,
  • 60 g miodu,
  • starta skórka z pomarańczy,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika.

Przygotowanie:

  1. Masło i miód rozpuścić,
  2. Jajko, mleko, banan i cukier brązowy razem blendować.
  3. W misce wymieszać mąkę, otręby, kakao, sól, sodę, skórkę pomarańczy i przyprawę do piernika.
  4. Do miski dodać płynne składniki, wymieszać, a potem zagnieść ciasto, po czym odstawić do lodówki na ok 2 h.
  5. Ciasto rozwałkować na posypanej sporą ilością mąki stolnicy, i wykrajać z niego ciasteczka za pomocą świątecznych foremek.
  6. Piec w temperaturze 175 stopni przez 15-20 min.
  7. Na koniec możecie dowolnie udekorować. Jeśli lubicie pierniki z polewą możecie je przed pieczeniem posmarować miodem rozpuszczonym w mleku.

Tradycja pieczenia pierniczków zachowała się do dziś. Wspólne pieczenie, przystrajanie i zajadanie się – tak właśnie wielu z nas kojarzy sobie ich przygotowanie. Nie musisz z tego rezygnować, baw się składnikami i wymyślaj zdrowsze wersje dań świątecznych. Wszystko w  Twoich rękach !

SMACZNEGO !

Judyta Misiak