LEKKIE SAŁATKI NA GRILLA
Lato a wraz z nim sezon na grilla. Pod altaną, na ogródkach, w parku, na wsi czy na balkonie – niezależnie od miejsca, grill kojarzy się z jedzeniem. Lekka i prosta w przygotowaniu sałatka grillowa może stanowić doskonały dodatek dla ciężkostrawnych potraw. Poznaj proste przepisy na sałatki idealne na grilla, które dostarczą Ci dużo witamin !
1. Sałatka z truskawkami i kurczakiem balsamico
Składniki
- mix sałat (np. z czerwoną sałatą radicchio)
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 100 g sera feta
- ok. 250 g truskawek
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 cytryny
Przygotowanie
- Sałatę rozłożyć na półmiski. Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, doprawić solą, pieprzem, polać 2 łyżkami oliwy i 4 łyżkami octu balsamicznego, wymieszać i odłożyć na ok. 15 minut.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Rozgrzać patelnię (grillową lub zwykłą). Wyjąć filety z marynaty (marynatę zachować) i położyć na patelni, smażyć przez 2,5 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez kolejne 2,5 minuty. Przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, polać pozostałą marynatą i wstawić do piekarnika na 10 minut.
- Na patelnię po kurczaku wlać sok z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego oraz miód. Wymieszać, podgrzać do uzyskania jednolitej konsystencji i zlać do sosjerki. Wykorzystać jako sos balsamiczny do sałatki.
- Filety kurczaka wyjąć z piekarnika i odczekać ok. 1 – 2 minuty przed pokrojeniem. Na sałacie ułożyć połówki truskawek, fetę pokrojoną w kosteczkę oraz pokrojonego na kawałki kurczaka. Podawać z sosem balsamicznym.
2. Włoska sałatka ze świeżych pomidorów do grilla
Składniki:
- Pomidory – 500 g
- Mozzarella -300 g
- Zielone sałata – liście 4 szt
- Świeża bazylia
- Oliwa z Oliwek
- Ocet balsamiczny
- Pieprz świeżo mielony
Przygotowanie
- Z pomidorów usuń okolice szypułek (twarde jasne miejsca). Pokrój w cienkie plastry, lub wykorzystaj pomidorki koktajlowe i przekrój na pół.
- Ser pokrój w cienkie plasterki, następnie ułóż na przemian z pomidorami na 4 talerzach wyłożonych liśćmi zielonej sałaty.
- Sałatkę posyp listkami świeżej bazylii i skrop wszystko oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Oprósz sałatkę świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli. Podawaj od razu po przygotowaniu.
3. Grecka sałatka do grilla z fetą
Składniki:
- Ser feta
- Sałata lodowa
- Pomidorki koktajlowe
- Czarne oliwki
- Świeża natka pietruszki
- Sól i pieprz
Sos winegret:
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek
- Ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Umyj wszystkie składniki. Po osuszeniu sałaty w wirówce porwij ją na mniejsze kawałki.
- Pomidorki przekrój na pół, a ser feta pokrój w kostkę.
- Przełóż składniki do większej miski i dorzuć do nich czarne oliwki. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do sałatki.
- Przygotuj lekki sos na bazie oliwy z oliwek, łyżki soku z cytryny (lub octu winnego) oraz sprasowanego ząbka czosnku. Polej nim składniki i dopraw sałatkę solą i pieprzem wedle uznania.
4.Sałatka ogórkowa a’la tzatziki
Składniki:
-
2 świeże ogórki
-
1 opakowanie sera feta
-
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr – 1 opak.
-
100 ml jogurtu naturalnego
-
koperek 0,5 pęczków
-
pół ząbka czosnku
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
-
Obierz ogórki i pokrój w cienkie plasterki. Połóż na sitku, posyp szczyptą soli i odstaw na kilka minut, aby puściły sok.
-
Ser pokrój w kostkę, a koperek posiekaj.
-
Rozgnieć czosnek i wymieszaj z jogurtem, koperkiem, solą i pieprzem.
-
Połącz ogórki z sosem i podawaj z kawałkami sera feta.
Więcej zdrowych przepisów znajdziesz tutaj: ZDROWE PRZEPISY