KREM Z POMIDORÓW Z GRZANKAMI CHEDDAR - FitCurves - 30 min trening | Program dietetyczny

KREM Z POMIDORÓW Z GRZANKAMI CHEDDAR

22 stycznia 2018by Judyta Misiak
Good-1-1.png

Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety zupy krem ?

Zupa krem z pomidorów na zimowe dni ! Jest doskonała w smaku i jednocześnie bardzo zdrowa. Do jej przygotowania można użyć zarówno świeżych pomidorów, jak i tych z puszki. Dodatkowo podawana z liśćmi świeżej bazylii jest naprawdę aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca.

Wypróbuj nasz przepis na zdrową zupę krem z pomidorów z grzankami cheddar.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 duży por, posiekany
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 puszka (28 uncji) całych obranych pomidorów z sokiem,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 6 łyżek zwykłego jogurtu greckiego,
  • odrobina soli,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
  • ¼ szklanki rozdrobnionego o obniżonej zawartości tłuszczu sera cheddar,
  • świeża bazylia do dekoracji.

Przygotowanie:
1. Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj por i gotuj 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie. Dodaj czosnek i tymianek i gotuj około 1 minuty.

2. Wymieszaj wszystkie pomidory. Dodaj wodę i bulion i gotuj 30 minut na średnim ogniu. Używając drewnianej łyżki lub masher do ziemniaków, rozbij duże kawałki pomidora. Wymieszaj jogurt, sól i pieprz.

3. Na małej patelni upraż chleb przez minutę lub dwie na stronę, aby uzyskać brązowy kolor, uważając, aby go nie palić. Posypać Cheddarem i przykryć patelnię przez minutę lub dwie, aby ser się rozpuścił. Pokrój chleb na małe kawałki i odłóż na bok.

4. W blenderze zmiksuj zupę na krem. W razie potrzeby podgrzej. Przełóż zupę do miseczek i udekoruj z góry grzankami i bazylią.

Judyta Misiak