SERNIK RICOTTA O SMAKU IMBIROWYM - FitCurves - 30 min trening | Program dietetyczny

SERNIK RICOTTA O SMAKU IMBIROWYM

25 stycznia 2018by Judyta Misiak
10.png

Niski poziom cukru i węglowodanów, ale bogaty w białko – ten wspaniały deser jest dobrym rozwiązaniem, jeśli starasz się zdrowo odżywiać i masz ochotę na coś słodkiego. Poznajcie nasz przepis na fit sernik ricotta o smaku imbirowym.

Dlaczego nie nagrodzić się w ten weekend z naszym pysznym sernikiem ricotta o smaku imbirowym?

Składniki:

  • 18-20 zmiażdżonych herbatników ,
  • 4 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • 400 g sera ricotta,
  • 225 g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej,
  • 4 białka jaj,
  • 1/2 szklanki cukru, stewii lub innego słodzika,
  • 3 łyżki miodu
  • 1/8 szklanki drobno posiekanego, skrystalizowanego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 3 łyżki roztopionej gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 250 °. Blaszkę do pieczenia posmaruj delikatnie olejem i odłóż na bok.
  2. W małej misce połącz okruchy ciastek z olejem. Wyłóż na blaszkę, aby całkowicie zakryć dno. Okruchy nie muszą pojawiać się po bokach.
  3. W dużej misce do mieszania połączyć ricotta, serek śmietankowy, białka jaj, stewie (cukier), miód, imbir i goździki. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  4. Gotową masę wyłóż na ułożone na blaszce biszkopty.
  5. Wierzch udekoruj wedle uznania rozpuszczoną czekoladą
  6. . Piec od 30 do 35 minut w nagrzanym piekarniku.

Na porcję: 209 kalorii, 8.6 g tłuszczu, 26.3 g węglowodanów, 7.4 g białka.

Możesz czasami zastąpić jedną porcję ciasta na przekąskę o kaloryczności 200 kalorii.

SMACZNEGO !

_________________________

Dołącz do nas na Facebooku, aby być na bieżąco z nowymi przepisami: FitCurves Polska

Judyta Misiak