SERNIK RICOTTA O SMAKU IMBIROWYM
Niski poziom cukru i węglowodanów, ale bogaty w białko – ten wspaniały deser jest dobrym rozwiązaniem, jeśli starasz się zdrowo odżywiać i masz ochotę na coś słodkiego. Poznajcie nasz przepis na fit sernik ricotta o smaku imbirowym.
Dlaczego nie nagrodzić się w ten weekend z naszym pysznym sernikiem ricotta o smaku imbirowym?
Składniki:
- 18-20 zmiażdżonych herbatników ,
- 4 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 400 g sera ricotta,
- 225 g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej,
- 4 białka jaj,
- 1/2 szklanki cukru, stewii lub innego słodzika,
- 3 łyżki miodu
- 1/8 szklanki drobno posiekanego, skrystalizowanego imbiru,
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
- 3 łyżki roztopionej gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 250 °. Blaszkę do pieczenia posmaruj delikatnie olejem i odłóż na bok.
- W małej misce połącz okruchy ciastek z olejem. Wyłóż na blaszkę, aby całkowicie zakryć dno. Okruchy nie muszą pojawiać się po bokach.
- W dużej misce do mieszania połączyć ricotta, serek śmietankowy, białka jaj, stewie (cukier), miód, imbir i goździki. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Gotową masę wyłóż na ułożone na blaszce biszkopty.
- Wierzch udekoruj wedle uznania rozpuszczoną czekoladą
- . Piec od 30 do 35 minut w nagrzanym piekarniku.
Na porcję: 209 kalorii, 8.6 g tłuszczu, 26.3 g węglowodanów, 7.4 g białka.
Możesz czasami zastąpić jedną porcję ciasta na przekąskę o kaloryczności 200 kalorii.
SMACZNEGO !
_________________________
Dołącz do nas na Facebooku, aby być na bieżąco z nowymi przepisami: FitCurves Polska